Tvetydighet

”Tvetydig, som har två eller flera möjliga tolkningar”.
https://sv.wiktionary.org/wiki/tvetydig

Ok, är alla med på den definitionen? Ni som sitter längst bak i bussen också? Bra, då kör vi.

Jag satt häromdagen med Rickard och försökte få ur mig att jag håller på att koda om den här bloggen från början. För att se om jag kan. Ja, precis samma anledning som jag har till så mycket som jag redan skrivit om. Jag tyckte att en paginering skulle in på sidan jag hade gjort. Paginering är vad Google håller på med med sina G o o o o o o g l e och siffrorna under som visar att det du sökte på har jäääääättemånga träffar. Jag började diskutera med Rickard som först inte förstod alls. Det lät, i korta drag, något åt det här hållet:

-”Paginering? Du vill ju ha en föregående/nästa funktion.” sa Rickard.
-”Nej, jag vill ha paginering!” sa jag med lite frustration i rösten.
-”Men det du beskriver är inte paginering.”

Jag tänkte för mig själv, nu är ju Rickard helt tokig, klart att jag har rätt och han har fel. Hade vi suttit bredvid varandra hade jag fått ett enormt behov av att klappa honom lite lätt på huvudet (han kör samma frisyr som jag ungefär). Gubbsenubbsen lilla.

Vi fortsatte dividera, kodade. Han kom med synpunkter, jag lyssnade. Jag spjärnade emot. Tillsammans vävde vi fram en kodsnutt som till viss del fungerade och som jag blev faktiskt ganska stolt över. Sedan lägger Rickard kommentaren, ”… och det tog ju bara två timmar att få ihop den”. Huh? Två timmar? Var fasiken tog tiden vägen nu då? I samma andetag som jag kände mig stolt över vad vi faktiskt lyckats med kommer tvivlen in. Ingen normal programmerare tar väl två timmar på sig att koda det vi precis gjort? Till på köpet kommer jag ihåg att jag har kodat en paginering tidigare. Inte tänker jag på att den tog definitivt mer än två timmar att göra då. Jag skulle tippa på åtta till tolv timmar. Och då var det ”bara paginering”. Min sida ska klara av massa saker som jag bakar in i samtalet med Rickard. Den ska kunna ha artiklar som ska via någon form av mallsystem kunna hantera absoluta URLer till artiklarna. Samtidigt ska den ha möjlighet att ha föregående/nästa menyn om den behövs. Sista delen av moset är att de två delarna ska kunna samverka under samma förutsättningar.

Jaha? Var det bara det tänker jag. Andra kanske tänker ”Oj, det lät som mycket att göra från grunden”. Eller ”Varför börjar han från början och inte återanvänder något som redan fungerar”? Eller ”Tar mig ungefär tjugo minuter att fixa till”. Håll truten din kaxiga stropp, om du bara visste vad jag kunde när jag var i din ålder. Jag hytter med näven (såklart). Döljer tänderna med munnen och skrumpnar ihop som en gammal gubbe.

Så vad har detta med tvetydighet att göra? Missade ni den? Nähä? Ni fattar precis. Super. Men jag förklarar ändå för jag är så ofantligt pedagogiskt lagd. Tvetydigheten är anledningen varför Rickard inte satt där som ett ljus och fattade precis vad jag sa. Anledningen varför det antagligen tog så lång tid komma till liknande slutsatser. Jag var helt säker på att paginering var vad jag behövde. Jag hade kunnat flytta på berg för att jag tyckte att jag hade så jädra rätt. Det visade sig att jag hade fel i mycket men inte allt. Det visade sig att Rickard inte alls är gammal och gaggig som jag för ett ögonblick tyckte när han fortsatte att propsa på. Upp och ner går den. Tvetydigheten. Samtalen.

Livet.